19.08.15

ASENDAMINE

Kas mõnda toode on võimalik asendaja ja millega?



Agar ehk agar-agar on teatud merepunavetikatest saadav polüsahhariidne aine. Kasutatakse marmelaadide, pastilaa ja tarretiste valmistamisel. Ei sobi piima ja koort sisaldavate segude tarretamisel, šokolaadi või kiiviga. Lahustatakse keemistemperatuurini kuumutades, kuid ei tohi keeta. Moosi paksendamiseks: 4g agarit 1kg marjade kohta. Lisa agarit kuuma vedeliku sisse ja sega kuni see lahustub. Hapude toitude tarrendamiseks läheb rohkem agarit.
asendamine: toidu zelatini asemel, kahjuks, ei sobi ta asenduseks iga kord.
Osta võib e-poodides nagu iherb.com sahver.ee, umami.ee ja tervise poodides

Toidu zelatiin Želatiin on maitsetu ja värvitu pulber, mis koosneb 84-90% proteiinist, kollageenist (kvaliteetsed želatiinid valmistatakse loomsest toorainest), 1-2% mineraalsoolasid, 8-15% vett ning on ilma lisa- ja säilitusaineteta. Želatiini on müügil nii lehtede kui ka pulbrina.
asendamine: agar-agar

Gluteen on terviljavalk, mida leidub nisus, speltas, rukkis, odras ja vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja korjatud. Tänu oma kleepjale konsistentsile aitab gluteen küpsetisi siduda ja annab neile pehme tekstuuri.
e-poed: iherb.com
asendamine ...

Proteiinipulber olen kohanud nii mõneski retseptis proteiinipulbri kasutamist, ise pole proovinud ega tahagi. Ühelt poolt, on valgu sisaldus suur ning laseb ka koogil/leival kauem seista. Müügis on nii maitsetuid kui erinevate maitsetega. Kas kasutada või mitte, oma otsustada. Päeva norm 60g ~ 2 spl. Kasutada võib nii soja-, muna-, kui ka vadakuvalgupulbrit.
asendamine piimapulbriga või tärklisega
Osta võib nii apteekides, spordipoodides kui ka e-poodides nagu: hcgym.eu, Fitshop.ee

Piimapulber 0% kasutatakse küpsetamisel, annab valgema värvuse. Kui piimapulbrit kergelt pruunistada, annab karamelli maitse ja värvuse.
Kuna piimapulber on müügil enamasti Lätis, Soomes ja Venemaal, siis Eestist teda ei leia. Tegelik rasvaprotsent on tal 1.5%, mis on dukani dieedil lubatud
e-poed: iherb.com
asendamine kohvikoorepulber 1.2%

Kaerakliid Päevast kogust (rünnakul 1.5spl ja üleminekufaasil/kinnistamisel 2spl kaerakliisid) asendada ei saa. Just nii palju peab ära sööma. Küll aga võib seda lisada toitusisse ning retsepti järgi lisada.
Taignale annavad kaerakliid massi.
asendamine ainult sellisel juhul, kui teil on kaerahelvete talumatus, võib kasutada tatrakliisid
Leidub igas suuremas kaupluses

Nisukliid Maksimaalselt 1-2 spl päevas. Aitab parandada seedimist, kui kõht on kinni.
asendamine Alternatiiviks on lubatud rukkikliid.
Leidub igas suuremas kaupluses

Essentsid Erinevad maitseessentsid annavad võimaluse mitmekesistada magustoitu. Kuna puuviljad on meile pikemat aega keelatud, ei saa neid lisada magustoidu valmistamisle, et maitset parandada.
asendamine neid võib üldse mitte kasutada või siis asendada naturaalse vanilli, kaneeli, kohvi, ingveri, muskaatpähkli, piparmündi, sidruni mahla ning riivitud koorega vms.
Leidub igas suuremas kaupluses

Suhkruasendajad

ei tohi: fruktoos, mesi, sahharoos

tohib: Green Canderel, Fit PARAD, Stevia (veel ka Stevia, stevia ), Sukrin, ERYTHRITOL

Toiduvärvid
asendamine köögiviljamahlad (nt. peet, porgand, sidrun), erinevad teed (nt. agar-agari või zelatiini leotamiseks), piparmünt, kakkao, suhkruvabad siirupid või suhkruvabad moosid & püreed
Leidub igas suuremas kaupluses või küpsetamisele mõeldud poodides.

Maisitärklis päevas lubatud 1 spl al. üleminekufaasist
asendamine sojajahu või Dr. Oetker puding 1 pk, dieet proteiini pulbrid
Müügil suuremates kauplustes või e-poes iherb.com

Nuudlid & Riis Shirataki riis ja Shirataki nuudlid mida on võimalik tellida läbi e-poodide ja võimalusel ka samadest poodidest ise osta.
umami.ee, nori.ee, lesscarbs.eu

Ketšup
asendamine suhkruvabad ketšupid, mida võib ka ise teha

Siirupid, marmelaadid & moosid
asendamine suhkruvabad siirupid näiteks Marli jõhvika-vaarika siirup, maasika-rabarberi siirup ja metsamarja siirup.
Olemas ka Walden Farms suhkru-, rasva-, kalirivabad siirupid ja marmelaadid ning moosid
Moose võib ka ise teha.

PSYLLIUM ehk INDIA TEELEHE SEEMNETE KESTAD
Looduslik kiudaine, mis aitab seedida, parandab soolte tervist ning vähendab kolesterooli taset. Kasutatakse madala süsivesikutesisaldusega toitumise juures küpsetiste struktuuri ja sidususe parandamiseks. Täidab kõhtu kauemaks.
e-poed: iherb.com
, lesscarbs.eu, iconfit.eu

Šokolaadid
Hea šokolaadi asendus on kakkao pulber lisatuna koogi või joogi ja kreemi sisse. Kõige parem on leida kuni 3% rasvasisaldusega ja suhkruvaba. Seda on võimalik kasutada rünnakust alates piiramatul kogusel.
Kakkao pulber ei tohi ületada 11% rasvasisaldust. Lubatud üleminekust 1 tl päevas.
e-poed: iherb.com kuni 3% kakkao. Kõrgema rasvaprotsendiga leiab poodides.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar