05.08.15

Majoneesi ja hapukoore asendajad ning kastmed (12 retsepti)

Tihti peale jääb puudu just kastmetest. Jogurt on küll suurelt jaolt hapukoore asendaja, kuid mida teha, kui sooviks paksemat kastet ja maitselt ikka rohkem majoneesi sarnast? Näiteks mõne salati juurde. Või isegi tordi valmistamisl (hapukoorekreem jne)?
Selleks tuleb meie doktor Ducan ise appi pakkudes mõningad retseptid oma raamatus. Anna ka omalt poolt mõned soovitused, mida juba proovinud olen.




Nii siis. Kuidas saavutada koorepaksust?

1 l 0% keefiri (kui võtta 1% saab umbes 3.5% hapukoore. Rasva protsent on väiksem, kui keefiri protsent samuti alla 1%)

Katke sõel 4-kihilise marliriidega. Sõela alla tõstke pott. Sinna valgub vadak, mida hiljem saab piima asemel pannkoogi küpsetamisel kasutada.
Valage keefir marliriidele ja laske seista mõni tund. Tulemuseks on umbes 200-300 ml hapukoort, mida võib tarbida 1 spl päevas. Hoida külmas, säilib u. 3-4 päeva suletud konteineris.


Seda massi võib nüüd kasutada all olevates retseptides või ise omalt poolt midagi juurde lisada: maitserohelist, sinepit, sojakastet, maitseaineid, vahustatud munavalged jne, suhkruasendaja, aroomid, essentsid vms. Laske fantaasial lennata.

MAJONEES
1 spl oliiviõli
1 tl suhkruvaba sinepit
1 spl sidruni mahla või õunaäädikat
2 munakollast
250 g kohupiimakreemi

Vahustage munakollased vahuks, ükshaaval lisage ülejäänud koostisosad pidevalt vahustades.

KLASSIKALINE MAJONEESKASTE PARAFIINIÕLIGA:
Lööge kausikesse munarebu koos soola, pipra ja teelusikatäie äädikaga. Segage aeglaselt, et kõik hästi seguneks. Tilgutage segamist jätkates kastmesse parafiiniõli. Kui kaste hakkab paksenema, parandage vajaduse korral maitsestamist. Nüüd võib lisada ka sinepit, et tekiks ühtlane emulsioon.

ROHELINE MAJONEES:
Valmistatakse samamoodi, lisades rikkalikult hakitud aed-harakputke või murulauku.

ÕLITA MAJONEES:
Keetke üks muna kõvaks. Peenestage kahvliga ja segage 50g täiesti rasvatu kohupiimaga. Lisage ürte, soola ja pipart.

JOGURTI MAJONEES:
Valige naturaalne jogurt, mis on kreemjam ja veidi kaloririkkam kui täiesti rasvatu.
Lisage triikis supilusikatäis Dijoni sinepit ja kloppige kiiresti, et tekiks majoneesitaoline segu. Maitsestage kergelt mõne tilga äädikaga, näputaie soola ja pipra ning ürtidega.

KASTMED

Valge kaste
Võtke kaks muna, lahja jogurt ja pool tassi rasvatut piima.
Soojendage piim leigeks, lisage soola ja pipart. Segage kahe munarebuga, kloppides hästi läbi, siis lisage jogurt. Lõpuks soojendage kastet veevannis.
Kalaga söömiseks võib lisada hakitud marineeritud kurki.

Roheline kaste
Võtke järgmisi värskeid ürte igaüht 25 g: hapuoblikas või kresssalat, petersell, estragon, murulauk, lehtseller, münt ja noored šalottsibulad.
Peenestage ürdid hakkijas hästi peeneks ja lisage šalottsibulad. Lõigake kolm kõvaks keedetud muna koos valgega tükkideks ja mikserdage koos hakitud rohelisega. Segage 4 lahjat jogurtit, äädikas, sool, pipar, ürdid ja šalottsibulad. Mikserdage ja pange külma.
Roheline kaste sobib suurepäraselt ühepajatoidus keedetud nii külma kui sooja loomaliha juurde.

Gribiche-kaste
4 inimesele. Hea täiendus ühepajatoidule, külmale lihale ja eriti keelele.
Lisage 2 tl sinepit, 1 spl äädikat, 1 tl parafiiniõli, mis on segatud mineraalveega, seejärel veel 1 spl täis maitsestamata jogurtit, soola, pipart, peterselli ja hakitud marineeritud kurki.

Ürdikaste
4 inimesele. Sobib nii liha kui kala juurde.
Lahustage üks rasvatu ühepajatoidu-, kala- või aedviljakuubik pooles klaasis leiges vees ja lisage vähehaaval teelusikatäis maisitärklist. Asetage tulele ja segage, et kaste pakseneks. Tõstke pliidilt ära ja lisage hästi segades 200 g lahjat kohupiima, ürte, soola ja pipart.

Salatikaste
100 g kohupiimakreemi
150 ml keefiri 0%
maitseroheline, küüslauk ja sool maitsejärgi

Kala- ja lihakaste
100 g kohupiima
50-60 keefiri 0%
maitseroheline, küüslauk ja sool maitsejärgi

Hamburgeri kaste
1 spl sojakastet
2 spl tomatipastat (suhkruta)
100-200g maitsestamata 0% jogurtit või dukani hapukoort
2-3 kornisotti soovi korral

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar