14.10.15

"Praha" tort

"Praha" tort on ammu tuntud juba NSV liidu ajast. Tema eelkäiaks oli teada tuntud tort "Sachertorte", mis on pärit Austriast, mille leiutajaks oli Franz Sacher. Kuid kui viimases on ainult šokolaadi biskviit, džemmi ja šokolaadi glasuuriga, konjak immutamiseks. Siis "Praha" tordis, mille leiutajaks oli Vladimir Gurallnikov, on veel ka kreem, mis koosneb neljast või-koorekreemist koosluses kahe erineva likööriga ja immutamiseks on kasutatud rummi. Ning kindlasti on retseptid erinevad, kuigi väga sarnase tulemusega. Täpsed retseptid on teada ainult kondiitritel. Meie aga võime internetis leida küllaltki sarnaseid või väga kaugeid kooke originaalidest. Kuid hetkel üritame küpsetada võimalikult sarnase ja dukani dieedil lubatud tordi.

* Väide, et "Praha" tort on tulnud Tsehhist, on vale. Antud tort sai oma nimetuse restoranist, kus V. Gurallnikov töötas kondiitrina. Enne tordi retseptuuri koostamist oli ta praktikal Austrias, kus valmistati "Sachertorte".



"Praha" torti küpsetatakse originaalis 20-21 cm diameetrilises küpsetusvormis.
Kuna antud retsept on multikeetja jaoks, siis pidin ahjus küpsetamise temperatuuri ja aja umbes täpselt ise väljamõtlema. Mul oli selleks 180 C 25-35 min. Oleneb ahjus ning kindlasti kontrollige kuiva tikkuga üle, kas on valmis, või mitte.


biskviit:

4 muna
4 spl kaerakliisid (jahuks jahvatada)
100 ml 0% piima
2 tl kakaod (2 LISA) - kui kasutate 0-3% kakaod võib torti tarbida rünnakust
1 spl maisitärklist (1 LISA)
1 tl küpsetuspulbrit
suhkruasendaja

kreem:

2 muna
150 ml 0% piima
250 g 0% kohupiima
1 spl želatiini
1 tl kakaod (1 LISA)
suhkruasendaja
konjaki või sobiva likööri essents kui on

glasuur:

1 tl kakaod (1 LISA)
3 spl 0% piimapulbrit/koorepulbrit (1 LISA)
100 ml piima

Lisade norm: kokku 5 lisa ja 4 spl kaerakliisid, 2 päeva norm üleminekust.
* kui kasutate 0-3% kakaod ja tärklise asemel proteiini pulbrit, võib torti tarbida rünnakust

Valmistame biskviiti.
Jagage munad munavalgeteks ja munakollasteks. Viimased vahustage 1/2 suhkruasendajaga, kuni vaht valgeks muutub.
Segage juurde piim ja segage korralikult läbi. Lisage ülejäänud kuivained peale kaerakliide.
Jahvatage kaerakliid jahuks ja sõeluge 2-3 korda läbi (tänu sellele on biskviit väga pehme ja õrn). Lisage munade hulka ja laske seista 15-20 min.
Vahustage munavalged ülejäänud suhkruasendajaga tugevaks vahuks ja osade kaupa segage munakollaste segule juurde.
Valage taigen vormi (20-22 cm diameeter) ja tõstke ahju 180 C umbes 25-35 min.
Või jagage taigen 3-ks ja küpsetage eraldi iga põhi u. 15 min.

Valmistame kreemi.
Želatiin valage üle 5 spl piimaga ja laske tal vedelik sisse imada.
Soojendage ülejäänud piim (mitte keeta!).
Munakollased vahustada suhkruasendajaga kuni hele-kollase vahuni. Peene nirena lisada sooja piima hulka jätkates segamist. Segage kuni kreem tasapisi paksenema hakkab. Lisage paisunud želatiin ja segage, kuni ära lahustub (mitte keeta!).
Tõstke jahtuma.
Kohupiimale segage juurde kakao. Kui kreem on jahtunud, lisage kohupiimasegu korralikult läbisegades.

Glasuur.
Segage kõik koostisosad kokku ja tõstke pliidile. Segage kuni paksuks muutub.

Tordi kokkupanek.
Valmis nign jahtunud biskviit (see peab kindlasti jahtunud olema!) lõigake 3-ks osaks. Igale osale lisage 1/3 kreemist. Laske külmkappis seista nii, et kreem ära tarretuks.
Määrige kõige peale šokolaadi-glasuur.

Originaalis määritakse iga põhi enne kreemi panekut virsiku- või aprikoosimoosiga. Ning külgedele määrida ja alles siis kreem ning glasuur. Kindlasti võite ise aprikoosimoosi teha sarnaselt nagu "Sachertorte". Või kasutada näiteks sidruni-/apelsiinimoosi ning viimaks lihtsalt osta suhkruvaba aprikoosi džemm või siirup.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar